Muzieknummer openingsdans trouwfeest

Je hebt het huwelijksaanzoek gehad of je hebt deze gedaan en je bent als aanstaande bruid of bruidegom inspiratie op aan het doen om jullie trouwfeest tot een dag om nooit te vergeten te maken. Bij het uitzoeken van bruiloft muziek hoort ook het nummer (nummers) voor jullie openingsdans.

Waarom een openingsdans?

Wat zijn de voordelen? (volgens de bruiloft DJ die vele bruiloften gezien heeft).

  • Bijzonder moment van de avond
  • Mooi moment voor foto’s en video’s
  • Een ijsbreker om de dansvloer op te gaan
  • Direct een goede sfeer na de openingsdans
  • De eerste dans zet de toon voor je feest

Belangrijkste argument voor wat bruidsparen het leukst vinden en waarom ze er voor kiezen om een openingsdans te doen is vaak niet de openingsdans op zich, het gaat vaak meer om iets leuks om samen te doen en samen op te bouwen. Bedenk ook dat het ontbreken van een openingsdans iets is waar veel paren achteraf het meeste spijt van hebben. Het is een beleving waarbij bij sommige paren angsten worden overwonnen, talenten worden ontdekt en een kans om het beste in jezelf naar boven te brengen. In de wetenschap is het al jaren bekend dat je intelligentie verbetert van dansen, omdat er nieuwe verbindingen ontstaan tussen verschillende gebieden in je hersenen. Dansen wordt zelfs ingezet in de medische wereld voor de behandeling van allerlei veelal psychologische klachten. Dansen is voor veel mensen die het voor het eerst doen ook een nieuwe vorm van ontspanning.

Geschiedenis van de openingsdans

De openingsdans was oorspronkelijk (misschien daterend al in de 17e eeuw) een traditie bij ballen die werden gehouden door rijke families. Het was voor de gastheren om de eerste dans van de avond te houden. Nadat de openingsdans was voltooid, werden alle gasten uitgenodigd op de vloer om te dansen. Zoals het is met zoveel trouwtradities, werd deze sociale norm van oud uiteindelijk vertaald naar trouwfeesten. Naast de traditie dat de eerste dans wordt gereserveerd voor de bruid en de bruidegom (wat vaak officieel een foxtrot of een Engelse wals was) is het traditie dat het bruidspaar na deze dans met de ouders van de bruid dansen en daarna wisselen naar de ouders van de bruidegom, waarna het trouwfeest is geopend. Gebruikelijk was ook de laatste dans van de avond voor het bruidspaar gereserveerd en er een Engelse wals werd gedanst.

In deze tijd is het nog steeds gebruikelijk om het huwelijksfeest te starten met een persoonlijke openingsdans. Een openingsdans en een feestavond gaan vaak hand in hand, het één kan niet zonder het ander: geen goed feest zonder openingsdans.
De trainers van OPENINGSDANS (de dansschool gespecialiseerd in openingsdansen) zien ook regelmatig bruidsparen die waarde hechten aan een tweede dans en derde dans met ouders, alvorens het huwelijksfeest te starten. Soms worden er ook grappige dansen met ouders gedanst, of vrienden worden betrokken bij de openingsdans. Denk dus goed na wat past bij jullie bruiloft en bereid je goed voor. Met de danslessen bij OPENINGDANS kun je zowel online als offline je dans 7 dagen in de week met privélessen voorbereiden.

Spannend wanneer alle ogen op je gericht zijn?

En zoals met zoveel speciale momenten het geval is, kan vooraf het idee van de start van jullie trouwfeest ook best een beetje spannend zijn. Alle ogen zijn immers op jou gericht, wanneer je vooraf een bewuste keuze hebt gemaakt voor het nummer, weet je wat het gevoel is wat je over zal brengen en wanneer je daar een dans op maat op hebt geleerd bij een dansschool voor openingsdansen, ben je enthousiast om te starten met jullie dans die jullie beiden prachtig vinden en dat exact de juiste toon zet voor de start van een onvergetelijke huwelijksdag, waar jullie en jullie gasten nog vaak positief aan terug zullen denken. In de belangstelling sta je toch wel. Dan kun je er beter iets moois van maken dan je daar druk over maken.

Hoe kies je het perfecte liedje of de perfecte liedjes voor je openingsdans?

Het openingsdans liedje is het liefst er een waar de bruid en bruidegom, wat betreft sfeer en boodschap achter staan. Wanneer het paar straalt voelt het publiek dat en dat is natuurlijk van groot belang.
Heb duidelijk wat je wilt creëren met je dans: wil je deze romantisch beginnen en heel feestelijk eindigen? Wil je ouders bij de dans betrekken? En zo ja: wil je dat op de traditionele manier doen of op een minder traditionele manier? Lijkt het jou bijvoorbeeld leuk als je aanstaande man of jij zelf met je schoonvader een een feestelijke dans doet, of misschien wil je of vrienden en of vriendinnen bij jullie dans betrekken, bijvoorbeeld in de vorm van een battle of om de overgang naar het feest zelf soepeler te maken.

Voor het openingsdans liedje, is het belangrijk dat jullie iets kiezen dat dichtbij jullie staat. Wat betreft sfeer. Maak je in eerste instantie niet druk om wat voor soort dans erop komt, door het nummer te kiezen die past bij de sfeer die je neer wilt zetten, is de kans dat je met een choreografie op maat de dans in zijn geheel volledig aan je wensen voldoet of overtreft erg groot.

Openingsdans Mix

Een openingsdans bestaat meestal niet uit 1 muzieknummer. Een muzieknummer mixen is dan ook het meest gebruikelijk. Dit kan je laten doen door je Bruiloft Dj of door ons (in een aantal pakketten is het maken van de mix zelfs inbegrepen). Denk hierbij ook na over de volgorde van de verschillende dansen. Wil je bijvoorbeeld het tempo op laten lopen of juist niet. Bedenk ook of je binnen wilt komen lopen op het nummer en hoe lang je in totaal wilt dansen, voordat het huwelijksfeest start met alle gasten op de vloer.

Wil je het wel bij 1 openingsdansnummer laten? Ook dan is het gebruikelijk om het nummer in te korten. Je hoeft dus bij de keuze van het nummer je niet te beperken tot nummers die de “juiste” lengte hebben. Om 1 nummer van 5 minuten vol te dansen moet je al haast een professional zijn om de aandacht van je gasten er tot het einde bij te houden.

Ook kun je nummer sneller of iets langzamer laten maken om ze zo prettiger en dansbaarder te maken.

Heb je een band of een zanger en lijkt het jullie leuk als zij het nummer spelen /zingen. Dan zou je hen kunnen vragen het nummer voor jullie korter te maken, te versnellen te vertragen of een nog dansbaardere dansversie te maken.

Bij dansprogramma’s als bijvoorbeeld: “Dansen met sterren” gebeurt dat ook vaak.
Praktisch is het wel handig wanneer je dan kunt laten horen hoe het moet worden. OPENINGSDANS maakt dan eerst een mix, zodat het voor de uitvoerend artiesten duidelijk is waar de overgangen precies zijn. Op die manier sluit het nummer ook nog steeds aan op de choreografie die je hebt voorbereid.

Als danser(es) (en dat ben je in ieder geval even als je de openingsdans doet) dans je op de muziek en niet andersom, daarom is het handig om eerst het nummer te kiezen en je dan te concentreren op hoe de dans eruit moet komen te zien.
Natuurlijk is dat niet zo wanneer je al weet welk type dans je wilt doen en een sterke voorkeur hebt voor een bepaalde dans. Dan is het zeker handig om nummers te kiezen die passen bij de dans die je wilt.
Hier kun informatie vinden hoe je een bepaalde dans vind https://muziek-en-film.infonu.nl/dans/34857-muziek-en-maat-bij-stijldansen.html. Twijfel je hierna als nog vraag het ons dan tijdens een proefles en of erna.

Denk je je nummer gevonden te hebben, loop dan nog even de songteksten door van het nummer om er zeker van te zijn dat niet alleen de vibe maar ook de tekstuele boodschap past bij wat jullie willen vertellen tijdens jullie dans. Een liedje voor je openingsdans moet worden beoordeeld aan de hand van de melodie en de teksten.
Van veel nummers zijn deze eenvoudig online te vinden door “lyrics” toe te voegen aan je zoekopdracht.

Hieronder vind je een selectie van de populairste liedjes voor de openingsdans. Deze liedjes werden door aanstaande bruidsparen die hun dans bij OPENINGSDANS voorbereidden gekozen. Of je nu een ballad zoekt of met wat meer energie, ze staan er allemaal tussen!

Hieronder is een muziekspeler te vinden met verschillende potentiële openingsdans muzieknummers. Leuk om in te spitten op de ideale openingsdans liedjes voor jouw bruiloft te vinden.

Om deze pagina te bekijken moet je ingelogd zijn. Login om deze pagina te bekijken.